Puromuz3.com: Ucuz Puro
Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman kesimçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak kip, esnek ve okşayıcı bir kuruluşda olmalı, kıvrak bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlamlayacak yerıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf nezih ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça mualla miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yararlı purolar olarak nitelendirilseler de birfena mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en nazarıitibar etmesi gerekilen şey sahih bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sahih bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız eğlence yada tat maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. kül muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade biriktirmek bağırsakindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde bağırsakilen bir puro ülkü nem değerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine için oldukça şık ve bağırsakilebilir en tam değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken diğer bir koca bu nem değerinin puroya günah edilen bir kırat olduğunu ve asla bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem üstelikı beyninde gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize için bu nem değerleri neyi değiştirmektedir niteleyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca söylemek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan kızılınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna çağ ve görgü ile karar vereceksiniz. Size sima en yararlı kırat bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız öz yaklaşık 6 ay içinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu mekanizma sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin belirli bir çağ içinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca bir küme suhunet değişimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti temin etmek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kırat iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz mualla nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yan yana gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en yararlı yöntem olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. şeb gün yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde mualla nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak durağan bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.
Bir cevap yazın